EXPERTIZA JUDICIARA Clarificare si Sprijin.

EXPERTIZA JUDICIARA Clarificare si Sprijin.

EXPERTIZA JUDICIARA – Ce presupune? Cine o face? Cat costa? Si cel mai important: La ce foloseste?

GENERALITATII

Expertiza Judiciara – este reglamentata de OG 2/2000, aceasta este dispusa de catre organele de urmarire penala, instantele decătorești sau alte organe cu atribuţii jurisdicţionale, si este efectuata de către expertul sau specialistul numit de acestea, in vederea lamuririi unor fapte sau împrejurari ale cauzei. Activitatea de expertiză tehnică se poate exercita la alegere de către experţii tehnici, individual sau în societăţi constituite potrivit Legii nr. 31/1990, care au ca obiect de activitate efectuarea de expertize tehnice [art. 5 OG nr. 2/2000].

Expertul tehnic judiciar este orice persoană fizică ce dobândește această calitate în condiţiile OG nr. 2/2000 și este înscrisă în tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari, întocmit, pe specialităţi și pe judeţe, respectiv pe municipiul București.

Se pune întrebarea legitimă: de unde știu experţii judiciari cum să facă expertizele? Cine îi învaţă, cine îi verifică, cine îi pregătește în specializarea respectiva?

Există doar două căi posibile: expertul se bazează pe cunoștinţele dobândite în facultate si in viata profesionala care sunt suficiente pentru a realiza expertiza, iar încrederea este asigurată de notorietatea dobândită în timp de profesia respectivă (ex. arhitectură, cadastru, inginerie de orice fel etc.), sau expertul respectă norme ori standarde credibile și accesibile atât publicului, cât și utilizatorilor, iar încrederea provine din faptul că la baza expertizei stau respectivele norme sau standarde profesionale.

Cand vine vorba despre Expertiza Judiciara Imobiliara lucrurile au evoluat mult in ultimii ani, consideram ca cea mai mare evolutie a fost OG24/2011 care reglementeaza profesia de Evaluator Autorizat si impune standardele de evaluare atat in Evaluarea Imobiliara cat si in Expertiza Judiciara Imobiliara.

PARTICULARITATI

In prezentul material ne referim doar la Expertiza Imobiliara si conexa, respectiv imobiliara, silvica, topografica si economica, deoarece partimoniul imobiliar trebuie, identificat, masurat, evaluat si contabilizat! Activitatea de Expertiza judiciara despre care discutam este de un interes deosebit pentru persoanele ce sunt implicate intr-un proces ce are ca subiect unul sau mai multe imobile!

Expertiza Imobiliara este o activitate de specialitate laborioasa ce se desfasoara conf OG2/2000 si se refera la Evaluarea Imobiliara si la Expertiza Tehnica a unui imobil.

Expertiza Silvica este o activitate de specialitate laborioasa ce se desfasoara conf OG2/2000 si se refera la intreg domeniul silvic, respectiv teren, vegetatie forestiera, si masa lemoasa prelucrara sau bruta.

Expertiza Topografica este o activitate de specialitate laborioasa ce se desfasoara conf OG2/2000 si se refera la lucrari topo cadastrale de identificare sau edificare asupra unor situatii funciare.

Expertiza Contabila este o activitate de specialitate laborioasa ce se desfasoara conf OG2/2000 si se refera la domeniul financiar-contabil.

Daca este ,,in joc” patrimoniu imobiliar sau chear libertatea unor persoane datorita unui patrimoniu imobiliar chear si cel mai bun avocat este insuficient, pentru a ajuta avocatul sa isi faca treaba cat mai bine cu putinta este nevoie de un Expert Judiciar sau poate de un Grup de Experti Judiciari care inteleg pe deplin speta si ii ofera avocatului toate informatiile de care acesta are nevoie pentru a-si fundamenta afirmatiile in fata completului. Aceste informatii sunt sub forma de expertize, studii, lucrari de specialitate, planse, explicatii scrise chear si consultare verbala.

Cat este de necesar un expert parte sau un grup de experti intr-un proces penal? Cam cat este de necesara o harta pentru un calator!

Avocatul stapaneste legislatia si procedurile dar cine ii explica avocatului situatia reala fata de situatia din documente in asa fel incat sa o inteleaga perfect si sa o transmita mai departe in asa fel incat sa constituie un avantaj? Clientul? Cu siguranta nu! Este nevoie de un Topograf care sa identifice imobilul atat in realitate cat si in documente si tot traseul lui, e nevoie de un evaluator pentru a analiza toate aspectele ce influenteaza valoarea, la momente diferite in timp, poate e nevoie si de un expert contabil pentru a calcula impactul investitiilor asupra lichiditatilor firmei, pentru a explica traseul banilor in natura, etc… toate acestea le face un grup de experti, aceasta activitate daca este efectuata conform legii, a standardelor profesionale si a codului deontologic reprezinta sursa necontestata de informatii relevante care printr-un avocat dibaci se transforma intr-o putere de convingere enorma, atat de necesara in instanta!

Expertiza Judiciara in 2017 trebuie sa fie o activitate realizata de profesionisti, cu celeritate, permanent in cautarea adevarului prin cunostinte si tehnici actuale, acestea sunt cele conventionale cat si tehnologia de ultima ora, dintre care amintim: Statii totale GPS, Drone, Camere termice, Sisteme informatice speciale, platforme web, etc.

Casa de Expertiza Transilvania, la cerere, va pune la dispozitie EXPERTI JUDICIARI cu expertienta in domeniile: IMOBILIAR, SILVIC, TOPOGRAFIC SI CONTABIL, individual sau ca si grup de lucru sub conducerea unui Manager de Proiect vederea asistentei avocatilor pe intreg parcursul procesului sau doar pentru o anumita etapa.

Pentru ori ce detalii va rugam sa ne scrieti pe adresa: office@c-e-t.ro

Despre autor

Casa de Expertiză Transilvania® administrator

ADRESA: Str. Tudor Vladimirescu, Nr. 64, Aleșd, Bihor TELEFON: (+4) 0753 572 891 E-MAIL: secretariat@c-e-t.ro și office@c-e-t.ro WEB: www.c-e-t.ro